HTML

Lépésről lépésre

2008.11.19. 12:20 Holdsrác

Mint azt korábban említettem, eléggé butácska az aa1 felülete, amikor először kézbe vesszük. A minimum, amit én ajánlanék mindenkinek, az a következő két lépés:

  • Live update: Van egy Beállítások (Settings) gomb a képernyőn. Ebben van egy rakás érdekes dolog, de amit innen először ajánlok mindenkinek, az a Live Update futtatása. Ez nekem nagyjából két órán keresztül eltartott, de nagyon sok változást tartalmazott is.
  • Jobb gombos menü beállítása: Ehhez először egy terminált kell indítanunk. Ezt kétféleképpen is megtehetjük: ALT-F2-t nyomunk, beírjuk, hogy xterm, és leokézzuk, vagy rákattintunk a My Files ikonra a "Files" csoportban, és a megjelenő File Manager File menüjében rákattintunk a Terminal almenüre. Bármelyik úton jutunk is el ide, lesz egy terminálunk, ahova a következő parancsot kell begépelni: xfce-setting-show, és entert nyomni. (Tab completion működik..) Az itt megjelenő képernyőn kattintsunk a "Desktop" ikonra, azon belül a Behaviour fülre, és ott találunk egy beállítást, amivel a jobb gomb hatására felnyílik a desktop menu. (Show desktop menu on right click) Innentől ha a desktopon jobb gombot nyomunk, kapunk egy szééép nagy, összetett menüt, amiből rengeteg extra dolgot elérhetünk, pl. a program telepítést.

Ha ezt a két dolgot megtettük, akkor már eljutottunk arra a pontra, ahonnan kis hozzáértéssel elkezdhetjük a saját képmásunkra szabni a gépet. Nézzük, milyen dolgokra lehet szükségünk:

  • Lecserélhetjük a Messengert Pidgin-re.
  • Installálhatunk Skype-ot, VLC playert, és elhelyezhetjük őket a megfelelő csoportban
  • Felrakhatunk egy rendes Java környezetet az Acer IcedTea-je helyett. A weben többen panaszkodtak, hogy az a java nem teljesen kompatibilis. Rendes java-t csinálni nem lehetetlen, de én nem jöttem volna magamtól rá, hogy kell.
  • Kicserélhetjük a Firefox 2-t Firefox 3-ra
  • Lehalkíthatjuk egy kicsit a ventillátorainkat. Én személy szerint nem találtam ezt annyira zavarónak, de észrevehető volt a változás, amikor kipróbáltam.
  • Telepíthetünk és futtathatunk KDE-t az Xfce helyett. Ez inkább csak egy kis pet projekt számomra, nem tartom elengedhetetlenül fontosnak, úgyhogy nem is oldottam meg még maradéktalanul. Később azért írok az ezzel kapcsolatos tapasztalataimról, mert azok is hasznosak voltak.
  • Levehetjük a Search fieldet a desktopról. Eleinte nem zavart, hogy ott van, később azonban egyre inkább. Kikapcsolni nagyon egyszerű.
  • Optimalizálhatjuk a merevlemez használatot az SSD-re.
  • Bios-t update-elhetünk
  • .. és így tovább.

Terveim szerint a későbbi bejegyzéseimben a fentiek nagy részét, és még sok egyebet le fogok fedni.

Szólj hozzá!

Címkék: testreszabás aa1

A bejegyzés trackback címe:

https://aspired.blog.hu/api/trackback/id/tr81777580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása